Hur var det nu...
Midsommar kan betyda den tidpunkt som infaller mitt på sommaren, men används vanligen för att beteckna firandet kring sommarsolståndet (som ju är det dygn med den längsta dagen). Ursprunget till midsommar är förkristet, men kyrkan har valt att fira Johannes döparens födelse vid samma tidpunkt. Idag firas midsommar i Sverige med dans kring midsommarstången och med sill och färskpotatis på matbordet.
Midsommardagen infaller i Sverige sedan 1953 alltid en lördag mellan 20 juni-26 juni. Tidigare inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes döparens dag. Före 1925 kallades midsommardagen bara för Johannes döparens dag.
Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet maja som betyder löva.
Midsommarnatten har ett stort inslag av tro på övernaturliga väsen och framtidsprofetior om man handlar på vissa sätt. Folktron säger bland annat att man skall akta sig för att bada för att inte råka ut för Näcken. Flickor skall också plocka sju, eller nio, sorters blommor, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar och lyckas man sedan somna utan att yppa ett ord lär man i drömmen kunna se sin tillkommande.
Så Spelarfruarna säger helt enkelt lycka till med blomplockandet, se upp för Näcken och trevliga drömmar på midsommarnatten.